Van Traditioneel Vlaams neerhof tot boerderij met herberg
Cuytegemhoeve historiek
Cuytegem
Het toponiem "Cuytegem" gaat terug tot de tijd van de Frankische nederzettingen in onze streken.
Dit domein strekt zich uit langs de Scheldeoever en werd gevormd door de huidige Oude Briel te Buggenhout en het Kruisveld te Sint-Amands.
De nabijheid van de Schelde, de vruchtbare bodem en de centrale ligging maakten dat hier een zeer actief centrum ontstond.
Het ontstaan van de naam
Cuytegem was duidelijk het oude centrum van het Bacerothdomein, waaronder we de huidige dorpen Baasrode, Sint-Amands en Mariekerke moeten rekenen.
Bij het uiteenvallen van dit grote domein rond de tiende eeuw blijft Sint-Amands een vrijheerlijkheid en dus een fiscaal zeer interessant gebied. We vinden dan ook verschillende mooie oude boerderijen terug langs de Schelde oevers die getuigen van dit rijke verleden.
Gezien de centrale ligging van de boerderij aan de oude "Cuytegemstraat" was de naamkeuze dan ook evident.
Van brouwerij tot herberg
De vrijheid van ons dorp leidt to ontwikkeling van landbouw en nijverheid. Typisch voor heel deze periode is de hoeveelheid van herbergen en brouwerijen.
Ook de huidige boerderij stond in het verleden gekend als herberg en brouwerij.
De familie Segers door de eeuwen heen
De hoeve werd reeds beschreven in 1779 wanneer de verantwoordelijken van de "vrijheerlijkheid" Sint-Amands, vriendelijk verzocht worden een lijst van alle herbergen op te maken.
In de "Cuytegemstraete" vinden we onder de prozaïsche naam de herberg "Den Groene Bogaert" terug van de weduwe Johannes Segers. Het betreft hier Maria Rochtus, weduwe van Johannes Segers, de zoon van Petrus Segers.
Het is dus niet de eerste maal dat een familie Segers deze hoeve met herberg uitbaat.
In de volkstelling van het jaar 5 van de Franse Republiek (1795) vinden we de hoeve terug als één van de drie resterende brouwerijen van het dorp. Het is Petrus Johannes Van Moortel die de brouwerij uitbaat. Hij was gehuwd met Segers Philippina, dochter van eerder vermeld echtpaar.
In 1820 woont Segers Philippina hier nog met haar drie zonen, François, Petrus en Albertus Van De Moortel.
Petrus (*1790 +1857) huwt met Joanna Maria Stassijns (*1788 +1861) en hebben samen één dochter, Nathalie Van De Moortel (*1827). Wanneer Nathalie in 1898 overlijdt wordt de hele boerderij verkocht aan de familie Van Oostenrijck, afkomstig van Bornem.
Drie ongehuwde zonen van deze familie blijven de boerderij uitbaten, tot ze werd verkocht in 1985 aan de familie Segers.
Deze maakt in 1998 van de hoeve een recreatieve boerderij en Praatcafé.
Al vrij snel vonden velen de weg naar hier om te smullen van echte boerenkost en te genieten van de ambachtelijke bieren waaronder "Een Cuytegemse"
Lekkers vanachter de tapkraan
Het cafeetje van boerderij Cuytegemhoeve in Sint-Amands is een ideale plaats om even tot rust te komen. In de ruime, gezellig ingerichte kroeg staat Marc Segers achter de tapkraan.
De prijzen in De Cuytegemhoeve zijn hele democratisch. Bierliefhebbers moeten zeker 'n Cuytegemse proberen, een donker en pittig gerstenat en verder serveren wij stevige boerenkost zoals pensen, balletjes met krieken, boerenhesp en noem maar op.
Wie een feestje plant kan voor een lekker boerenbuffet terecht in de Hoeve Feestzaal.